Evenementen

Riddertoernooi Brederode

Op 29 en 30 juni 2019 wordt weer het Riddertoernooi Brederode gehouden bij de Ruïne en op het weiland ernaast. Het toernooi wordt opgedragen aan Yolande de Lalaing, vrouwe van Brederode, de laatste bewoonster van het kasteel. Het verleden herleeft! Ridders te paard zullen voor haar eer strijden om prijzen.

Lansen zullen breken en zwaarden gaan kletteren op het weiland naast de ruïne. Ook het boogschieten zal dit jaar niet ontbreken en kan zelfs door het jonge volk beoefend worden.
Ruim 150 Middeleeuwers staan klaar in het Middeleeuws Kampement op het weiland om jong en oud volk een blik in het verleden te bieden. Yolande de Lalaing is te bezoeken in haar torenkamer op het kasteel en Aagje de Vertelster vertelt het verhaal over ‘De Ridder en de Held’. Op zaterdag wordt om 12.00 uur het toernooi officieel geopend door vrouwe Steijn, wethouder Velsen, en heer Mark van den Bos, directeur Stichting Monumenten Bezit.
Met medewerking van diverse re-enactmentgroepen uit binnen- en buitenland.
Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 7,50 (kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis).

Het programma (wijzigingen voorbehouden):

Dringend verzoek aan de bezoekers om met het OV te komen. De NS-stations Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord liggen dichtbij. Op zaterdag rijdt ook de buurtbus 481, halte Anna van Saksenlaan. Woon je dichtbij? Kom dan lopend of met de fiets.


Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden.
Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Het eerstvolgende weekend Ruïne Bewoond is op 20 en 21 juli 2019. Op de Kalender 2019 staan de overige data vermeld.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Bijna iedere zaterdag en zondag is om 14.00 uur een rondleiding. Check voor data de Kalender 2019.

Tevens worden er regelmatig kinderrondleidingen voor kinderen van ca. 4-12 jaar gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 7 juli 2019 om 15.00 uur.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. De eerstvolgende keer dat de valkenier er is, is op zondag 14 juli 2019 van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk op de Kalender 2019 voor de andere data dit jaar. Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis).

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.
(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
Hou deze website in de gaten voor de eerstvolgende workshop.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Brederodes Gouden Eeuw

Op 24 en 25 augustus 2019 wordt het 10-daagse huwelijksfeest van Johan Wolfert van Brederode en zijn tweede vrouw Louise van Solms-Braunfels nog eens dunnetjes overgedaan. En iedereen is uitgenodigd, dus zet alvast in je agenda.
Meer informatie over tijd en entree volgt nog.


Overige Activiteiten & Evenementen

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met
informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival, privé-feestje of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (maandag t/m zaterdag tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef