Activiteiten

Spaans Gypsy Concert

Wegens groot succes vorig jaar geven de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado en gipsyflamenco gitarist Manito op zondagmiddag 19 augustus 2018 wederom een gepassioneerd concert op de ruïne. Met temperamentvolle zang en virtuoos snarenwerk wordt de luisteraar meegenomen naar een wereld vol weemoed, passie en hartstocht.

Mónica Coronado zingt met heldere stem haar verhalen die ze verzameld en beleefd heeft in haar zwervend bestaan als muzikant. Bij sommige nummers speelt zij ook gitaar. Manito’s spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ‘Manitas de Plata’. Muzikaal vullen ze elkaar perfect aan. Mónica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Hij weet met zijn vurige gitaarspel haar stem naar een hoger plan te tillen. Een liveoptreden van dit tweetal is altijd puur, vol overtuiging en emotie. Zie de video om alvast in de stemming te komen.

Het concert is helemaal akoestisch.  De aanvang is 15.00:  entree €12,50 (er kan niet worden gepind). Reserveren via info@manito.biz of telefonisch 06-23259107


Historische Evenementen

Op vrijdagavond 24 en zaterdag 25 augustus De Gouden Eeuw van Brederode. Met in de hoofdrol de rijkste en machtigste Brederode: Johan Wolvert, samen met zijn 2 echtgenotes Anna Johanna van Nassau Siegen en Louisa van Solms Braunfels. Johan Wolfert is in de 17e eeuw opperbevelhebber van het Staatse leger en de zwager van stadhouder Frederik Hendrik. Hij heeft tijdens de Tachtigjarige oorlog een groot aandeel gehad in de verovering van een aantal steden op de Spanjaarden, waaronder ‘s Hertogenbosch, waar hij tussen 1630 en 1655 gouverneur was. Het grondbezit Kasteel Brederode gaf hem toegang tot het Ridderschap van Holland en hij kreeg daarmee een stem in de Staten, de regering van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

M.m.v. leden van de Velsense muziektheatergroep Plug In.

Meer info over het programma, de tijden en de toegangsprijs volgt nog.


Zondagconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Tijdens het seizoen wordt elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) in de tuin of, bij slecht weer, binnen in de donjon een concert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 10,-; kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via hoenu.nl regio Haarlem.

Op zondag 2 september 2018 is Dinanga te gast met Afrikaans en Ierse muziek.

Het verdere speelschema voor de zondagconcerten 2018 kunt u vinden op de Kalender 2018.


Roofvogels op de Ruïne van Brederode

Een aantal keren dit jaar is valkenier Martin van birdlive.nl op de ruïne aanwezig met zijn roofvogels. Meer informatie over data en tijden volgt nog.
Entree: geldende entreeprijs. Geen extra kosten.

Kinderuilenworkshop
Speciaal voor kinderen wordt op zondag 16 september 2018 een uilenworkshop gegeven. Tijdens deze workshop komen kinderen onder deskundige begeleiding van valkenier Martin in direct contact met de uilen. Ook wordt hen geleerd wat de leefwijze is van deze mooie roofvogels. Een leuke leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tarief: € 10,-. Graag vooraf inschrijven via www.hoenu.nl, regio Haarlem. Dit kan kan tot en met een dag van te voren. Maar vol is vol! (Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal entreetarief, de ruïne bekijken.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

De Ruïne van Brederode is een van de eerste rijksmonumenten van Nederland. Het was ooit het kasteel van de machtige familie Brederode en werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind! Wilt u dit met eigen ogen zien en alles horen over de Heren van Brederode en het kasteel? Dat kan, onze rondleiders nemen u graag mee. De eerstvolgende rondleidingen zijn op zondag 22 juli 2018 om 13.00 en 15.00 uur. Duur ca. 1 uur.

Op 29 juli is een speciale rondleiding voor kinderen. Ga met Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder mee en bezoek het kasteel. De verkleedkleren hangen al klaar. En (groot)ouders mogen ook mee. Tijdstip: 14.00 uur, duur ca. 1 uur. Zeker zijn van een plek? Reserveer dan via  www.hoenu.nl regio Haarlem.

Ook op andere dagen kunnen rondleiders aanwezig zijn om u van alles te vertellen over de ruïne.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige activiteiten

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1236) en zijn zoon Willem I (1236-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Evenementenlocatie
De ruïne, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.
Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met de beheerder van Stichting Heerlijkheid Brederode, Rob Kortekaas, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92

*Duimschroef