Activiteiten

Tentoonstelling Martelwerktuigen

Op zondag 30 juli is de nieuwe tentoonstelling door Wethouder Robert te Beest geopend. Hiermee wordt de wens om de tot heden lege bovenkamer in de Donjon van de Ruïne van Brederode een bestemming te geven eerder vervuld dan we allen hebben durven dromen. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse Martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt!

De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn. Maar hoe kan je de informatie die je zoekt dan wel los krijgen is de grote vraag?

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.


Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?

Historisch Evenementen

SLOTWEEKEND: STAMBOOM
Zaterdag 28 en zondag 29 oktober

In dit weekend komt de machtigste heer van Brederode tot leven: Johan Wolfert van Brederode (1599-1655). Opperbevelhebber van ons Staatse leger en één van de 10 rijkste mensen in ons land. Hoe is hij zo rijk en machtig geworden? En hoe komt het dat – ondanks zijn 21 wettige kinderen – de familie Brederode in wettige lijn van mannelijke erfgenamen is uitgestorven? Aagje de Vertelster, nieuwsgierig als ze is, vertelt alles wat ze weet en wel zo dat je het nooit meer vergeet. Daarnaast bezoeken dit weekend verschillende andere historische personages de Ruïne!

Centraal staat Stamboomonderzoek onder leiding van Rob Hubert van www.huisbrederode.nl. Hoe zoekt u uw stamboom uit? Misschien stamt u wel af van de familie Brederode, zoals onze vrijwilligster Willemijn Vriesekoop! Een spannende speurtocht naar het verleden bij het eerste Rijksmonument van Nederland, die van 1 november tot 1 maart haar deuren sluit voor een winterslaap van de vleermuizen.

______________________________________________________________

RONDLEIDINGEN & Kinderrondleidingen

Wilt u de Ruïne bezoeken met een rondleiding? Dat kan. Iedere maand wordt er op zondag om 13.00 en 15.00 uur een rondleiding georganiseerd. Voor kinderen tot ca.12 jaar is er een kinderrondleiding om 14.00 uur. Duur van de rondleiding is ca. 1 uur.

Prijzen
Voor de rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via www.hoenu.nl regio Haarlem.
Zondag 24 september, 13.00 en 15.00 uur, kinderrondleiding 14.00 uur
Zondag 15 oktober, 13.00 en 15.00 uur, kinderrondleiding 14.00 uur

De Ruïne van Brederode is het eerste Rijksmonument van Nederland. Het was het kasteel van de machtige familie Brederode en werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind!

U kunt ook op verzoek een Rondleiding aanvragen voor groepen van 8-15 personen per rondleider, zie hieronder.

______________________________________________________________

Koffieconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) wordt op de Ruïne een koffieconcert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 5,- kinderen 4-12 jaar € 3,- kinderen tot 4 jaar gratis. Na afloop is de hoed voor de artiest.

Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via www.hoenu.nl regio Haarlem.
Het speelschema voor de koffieconcerten 2017 op de Ruïne van Brederode ziet er nu als volgt uit:

 

1 oktober: Nort C kwartet  Webpagina, Youtube
Het NortC Jazz kwartet viert dit jaar haar vijfjarige bestaan. Alle muzikanten komen uit de regio Alkmaar.
Het repertoire bestaat uit zogenaamde “jazz standards”. Dit zijn composities die populair waren tijdens de hoogtijdagen van de jazz in de jaren zeventig, en nog steeds veel worden gespeeld door allerlei muzikanten. Denk hierbij aan muziek van b.v. Miles Davis, Thelonious Monk en Freddy Hubbard die de nummers schreven als basis voor vrije improvisaties. Hierdoor klinken de stukken elke keer weer anders afhankelijk van de persoonlijke interpretatie, emotie en sfeer.
Tijdens het koffieconcert wordt vooral een mix gespeeld van rustige en swingende nummers waarbij we afwisselend vrije improvisaties zullen spelen. 
Voor een voorproefje zie en luister: www.Nortc-kwartet.nl

Het NortC Jazz kwartet bestaat uit:
• Robert Jan Noordhof, piano
• Thomas van Houten, Bas
• Jannes Engel, Drums
• Marcus Veen, Saxofoon

_____________________________________________________________

EDUCATIEPROJECT
Op de Ruïne van Brederode wordt een educatieproject gedraaid. Dit is geen activiteit van Heerlijkheid Brederode zelf, maar van de stichting Openbaar Onderwijs.
Natuurlijk kunnen wij voor uw school natuurlijk wel een rondleiding of andere activiteit organiseren. Neemt u hiervoor contact met ons op via info@heerlijkheid-brederode.nl.

______________________________________________________________

Evenementenlocatie
De Ruïne, de voorburcht, het binnenplein, maar ook donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Georganiseerd door Santpoorts Bier Proeverij en Muziek op zondag 8 oktober van 15.00-19.00 uur. Inclusief entree en 2 munten voor een glas bier € 15. Zelf glas meenemen.

 

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne worden ook Rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn  voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Voor een rondleiding wordt per benodigde rondleider 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. U kunt een rondleiding aanvragen door een mail te sturen naar: info@heerlijkheid-brederode.nl

Trouwlocatie
De Ruïne is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Indien u niet alleen wilt trouwen op deze locatie maar ook uw receptie/borrel zou willen houden, neem dan contact op voor de mogelijkheden en kosten. Ook is de Ruïne een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s.

Kinderpartijtjes
De Ruïne is een spannende plek, die ook daardoor, zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u helemaal zelf organiseren, deels zelf organiseren, of geheel aan ons overlaten om dit voor U te organiseren. Wij hebben twee kinderpartijen opgezet waaruit u kunt kiezen; lees meer…

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de Ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de Ruïne een ideale plek. Bijvoorbeeld voor een ANWB Wandelroute.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met de beheerder van Stichting Heerlijkheid Brederode, Rob Kortekaas, om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

E info@heerlijkheid-brederode.nl
T
 06 – 124 120 92