Activiteiten

Tentoonstelling Martelwerktuigen

Op zondag 30 juli is de nieuwe tentoonstelling door Wethouder Robert te Beest geopend. Hiermee wordt de wens om de tot heden lege bovenkamer in de Donjon van de Ruïne van Brederode een bestemming te geven eerder vervuld dan we allen hebben durven dromen. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse Martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt!

De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn. Maar hoe kan je de informatie die je zoekt dan wel los krijgen is de grote vraag?

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.


Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?

Historisch Evenementen

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus
Is Brederode vertegenwoordigd in Den Haag tijdens het Haags Historisch Festijn op het Binnenhof en langs de Hofvijver. De Heren van Brederode ondersteunden de Graaf van Holland bij het uitoefenen van de macht. Graaf Floris V ontvangt tijdens het Schouwspel op het Binnenhof o.a. de Heer van Brederode met zijn compagnieleden. Langs de Hofvijver staat het kampement van de Compagnie opgesteld. Daarnaast zijn er andere schouwspelen en activiteiten die de 8 eeuwen vaderlandse geschiedenis op en rond het regeringscentrum Binnenhof tot leven brengen.

Zaterdag 16 en zondag 17 september
De laatste bewoonster van de Ruïne: Jolande van Lalaing & Compagnie van Brederode

Laatste weekend zaterdag 28 en zondag 29 oktober
De laatste machtige heer: Johan Wolfert van Brederode en Stamboomonderzoek

______________________________________________________________

RONDLEIDINGEN & Kinderrondleidingen

Wilt u de Ruïne bezoeken met een rondleiding? Dat kan. Iedere maand wordt er op zondag om 13.00 en 15.00 uur een rondleiding georganiseerd. Voor kinderen tot ca.12 jaar is er een kinderrondleiding om 14.00 uur. Duur van de rondleiding is ca. 1 uur.

Prijzen
Voor de rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via www.hoenu.nl regio Haarlem.
Zondag 20 augustus, 13.00 en 15.00 uur
Zondag 24 september, 13.00 en 15.00 uur, kinderrondleiding 14.00 uur
Zondag 15 oktober, 13.00 en 15.00 uur, kinderrondleiding 14.00 uur

De Ruïne van Brederode is het eerste Rijksmonument van Nederland. Het was het kasteel van de machtige familie Brederode en werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind!

U kunt ook op verzoek een Rondleiding aanvragen voor groepen van 8-15 personen per rondleider, zie hieronder.

______________________________________________________________

Spaans zomerconcert 25 augustus 2017

Aanvang 20.30 entree €10
Reserveren info@manito.biz 06-23259107

Mónica Coronado & Manito
”Melodías del Corazón“

Met gepassioneerde zang en vurig gitaarwerk nemen Monica Coronado en gipsyflamenco gitarist Manito de luisteraar mee naar een wereld vol weemoed, passie en hartstocht. Op deze avond waant men zich in een Spaanse feria.
De uit Barcelona afkomstige zangeres Monica Coronado zingt vol overtuiging liederen Spanje, Argentinië, Mexico en Cuba. Deze heeft ze via haar muzikale zwerftocht verzameld. Door het gitaarspel van Manito krijgen deze een flamenco karakter. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ‘Manitas de Plata’

Monica Coronado zang, gitaar
Manito flamencogitaar, Laud en andere snaarinstrumenten

youtube

Reserveren info@manito.biz 06-23259107

Koffieconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) wordt op de Ruïne een koffieconcert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 5,- kinderen 4-12 jaar € 3,- kinderen tot 4 jaar gratis. Na afloop is de hoed voor de artiest.

Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via www.hoenu.nl regio Haarlem.
Het speelschema voor de koffieconcerten 2017 op de Ruïne van Brederode ziet er nu als volgt uit:

3 september: Rudi en Denise Thomassen

Denise leest een aantal gedichten van Federico Garcìa Lorca in een vertaling van Rudi, daarna hoort u het Spaanse origineel. Rond en doorheen de gedichten speelt de gitaar de flamencovormen waarin de gedichten zijn geworteld: ze komen uit de bundels “Canciones” en “Poema del Cante Jondo”.

Daarna volgt een verhaal van Wannes Van de Velde, dat ook helemaal is ingebed in de seguiriya, een vorm van “cante jondo”: de gitaar begeleidt de vertelling in die stijl.

Denise en Rudi zijn heel hun beroepsleven lang bezig geweest als docenten Nederlands, Duits en Engels, hoofdzakelijk voor volwassenen. Rudi is sinds 1966 regelmatig in Spanje geweest, Denise sinds 1971. Granada, waar Lorca woonde, is een van hun lievelingsplekken.
Beiden vertellen zij regelmatig, een paar jaar geleden nog in Haarlem voor de Stichting Vertelkunst, in januari 2015 samen voor Toast Literair van het Davidsfonds in Vlierbeek; Rudi treedt o.a. ook maandelijks op, samen met Catherine Mertens of zijn dochter Magali Thomassen aan de piano, als verteller en gitarist in enkele Leuvense woon-en zorgcentra; Denise is o.a. stadsgids in Leuven.

1 oktober: Nort C kwartet  Webpagina, Youtube
Het NortC Jazz kwartet viert dit jaar haar vijfjarige bestaan. Alle muzikanten komen uit de regio Alkmaar.
Het repertoire bestaat uit zogenaamde “jazz standards”. Dit zijn composities die populair waren tijdens de hoogtijdagen van de jazz in de jaren zeventig, en nog steeds veel worden gespeeld door allerlei muzikanten. Denk hierbij aan muziek van b.v. Miles Davis, Thelonious Monk en Freddy Hubbard die de nummers schreven als basis voor vrije improvisaties. Hierdoor klinken de stukken elke keer weer anders afhankelijk van de persoonlijke interpretatie, emotie en sfeer.
Tijdens het koffieconcert wordt vooral een mix gespeeld van rustige en swingende nummers waarbij we afwisselend vrije improvisaties zullen spelen. 
Voor een voorproefje zie en luister: www.Nortc-kwartet.nl

Het NortC Jazz kwartet bestaat uit:
• Robert Jan Noordhof, piano
• Thomas van Houten, Bas
• Jannes Engel, Drums
• Marcus Veen, Saxofoon

_____________________________________________________________

EDUCATIEPROJECT
Op de Ruïne van Brederode wordt een educatieproject gedraaid. Dit is geen activiteit van Heerlijkheid Brederode zelf, maar van de stichting Openbaar Onderwijs.
Natuurlijk kunnen wij voor uw school natuurlijk wel een rondleiding of andere activiteit organiseren. Neemt u hiervoor contact met ons op via info@heerlijkheid-brederode.nl.

______________________________________________________________

Evenementenlocatie
De Ruïne, de voorburcht, het binnenplein, maar ook donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne worden ook Rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn  voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Voor een rondleiding wordt per benodigde rondleider 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. U kunt een rondleiding aanvragen door een mail te sturen naar: info@heerlijkheid-brederode.nl

Trouwlocatie
De Ruïne is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Indien u niet alleen wilt trouwen op deze locatie maar ook uw receptie/borrel zou willen houden, neem dan contact op voor de mogelijkheden en kosten. Ook is de Ruïne een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s.

Kinderpartijtjes
De Ruïne is een spannende plek, die ook daardoor, zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u helemaal zelf organiseren, deels zelf organiseren, of geheel aan ons overlaten om dit voor U te organiseren. Wij hebben twee kinderpartijen opgezet waaruit u kunt kiezen; lees meer…

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de Ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de Ruïne een ideale plek. Bijvoorbeeld voor een ANWB Wandelroute.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met de beheerder van Stichting Heerlijkheid Brederode, Rob Kortekaas, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@heerlijkheid-brederode.nl
T
 06 – 124 120 92