Evenementen

Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Bijna iedere zaterdag en zondag is om 14.00 uur een rondleiding. Check voor de zekerheid de Kalender 2019.

Tevens wordt er maandelijks een kinderrondleiding gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 28 april 2019.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Speciale Kinderboek Rondleiding

Sinds 2017 is Angelique, samen met Rob Kortekaas, beheerder van de Ruïne van Brederode. De ruïne was ooit een groot kasteel, waar de rijke en machtige Heren van Brederode woonden. Inmiddels weet zij over elke Heer van Brederode – het zijn er maar liefst 18 – wel een interessant verhaal. Daarover is ze een kinderboek aan het schrijven. Laat je door Angelique rondleiden en luister op een mooie plek naar een hoofdstuk dat ze net geschreven heeft.

De eerstvolgende keren zijn 28 april, 26 mei en 23 juni van 15.00 tot 16.00 uur. Voor deze data kan je al reserveren, zie www.hoenu.nl regio Haarlem.
Deelname € 5,- p.p. inclusief entree Ruïne. Voor kinderen van ca. 8-14 jaar.


Kennemer Verhalenfestival

Op zaterdagavond 11 mei en zondagmiddag 12 mei 2019 wordt het jaarlijkse Kennemer Verhalenfestival gehouden in en bij de Ruïne van Brederode. Dit keer staat dit festival in het teken van het jaar 1573. De 80-jarige oorlog is in volle gang en Haarlem wordt belegerd door de Spanjaarden, die in kasteel Brederode gelegerd zijn.

Op zaterdagavond treden voor de pauze Ingrid Bartels en Andrea Roosen op als 2 Haarlemse vrouwen, die het beleg van Haarlem van binnenuit meemaken. Hoe te overleven? Ingrid en Andrea zijn beiden lid van de Historische Kring Haarlem. Evenals Guy Recourt, die de luisteraars mee neemt in een historische kwis. Yolanthe Cornelisse verzorgt met haar harpspel de muzikale intermezzo’s. Tot slot neemt de Haarlemse verhalenverteller Monique Veelenturf de luisteraars mee naar het Haarlem van 1573.
Na de pauze vertellen harpiste Yolanthe Cornelisse en de Santpoortse verhalenverteller Piet Parée de nieuwe muzikale vertelvoorstelling ‘De Schat van de Spanjaardsberg’. Een verhaal dat zich voor een deel afspeelt in kasteel Brederode.
Tijd: 20.00 uur. Entree: € 10,-

Op zondagmiddag worden 2 verhalensessies gehouden voor jong en oud.
Ingrid Bartels, Andrea Roosen en Guy Recourt nemen de luisteraars mee in het verhaal van ridder Koen. Monique Veelenturf vertelt het verhaal van de kinderen Krijn en Klaartje, die ingesloten zitten in het door de Spanjaarden bezette Haarlem. Yolanthe Cornelisse vertelt een interactief muzikaal verhaal, waarbij het publiek, jong en oud, mee mag doen.
Tijden: 13.30 en 15.00 uur. Entree: € 5,-

Reserveren voor zowel zaterdag 11 als zondag 12 mei kan via www.hoenu.nl regio Haarlem.
Zie ook de websites van Monique Veelenturf en Piet Parée.


Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden.
Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Het eerstvolgende weekend Ruïne Bewoond is op 25 en 26 mei 2019. Op de Kalender 2019 staan de overige data vermeld.


Riddertoernooi Brederode

Op 29 en 30 juni 2019 wordt weer het Riddertoernooi Brederode gehouden bij de Ruïne en op het weiland ernaast.

Een echt toernooi met medewerking van diverse re-enactmentgroepen, waarbij deelnemers uit Nederland en daarbuiten strijden om de punten. De onderdelen zijn, o.a. zwaardvechten en behendigheidsproeven. Maar het meest spectaculair wordt het steekspel of jousting: in harnas gestoken ridders die elkaar met een lans van hun paard proberen te steken. Verder zijn er wapendemonstraties en middeleeuwse ambachten.
Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 7,50 (kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis).

Dringend verzoek aan de bezoekers om met het OV te komen. De NS-stations Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord liggen dichtbij. Op zaterdag rijdt ook de buurtbus 481, halte Anna van Saksenlaan. Woon je dichtbij? Kom dan lopend of met de fiets.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. De eerstvolgende keer dat de valkenier er is, is op zondag 14 juli 2019 vanaf 13.00 uur. Kijk op de Kalender 2019 voor de andere data dit jaar. Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis), inclusief entree ruïne.

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.
(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
De datum voor eerstvolgende uilenworkshop wordt binnenkort bekend. Reserveren voor uilenworkshop verplicht. Dit kan t/m uiterlijk een dag van te voren via www.hoenu.nl regio Haarlem.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige Activiteiten & Evenementen

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met
informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef