Evenementen

Gouden Eeuw Huwelijksfeest

Op 24 en 25 augustus 2019 van 11.00 tot 17.00 uur gaan we terug naar 1638 en wordt het 10-daagse huwelijksfeest van Johan Wolfert, de 16e Heer van Brederode, en zijn tweede vrouw Louise van Solms-Braunfels nog eens dunnetjes overgedaan. En iedereen is uitgenodigd, dus zet alvast in je agenda.
Meer informatie over het programma en entree volgt nog.

Trouwfoto’s gezocht!
De Ruïne is een officiële trouwlocatie en een geliefde plek voor bruidsfotoreportages. Daarom willen we ter opluistering van dit 17e-eeuwse huwelijksfeest een verzameling trouwfoto’s laten zien, die door de jaren heen genomen zijn op en bij de Ruïne. Dus heb je een trouwfoto of -foto’s waar de Ruïne herkenbaar op staat en wil je deze beschikbaar stellen voor de tentoonstelling? Lever dan de mooiste foto(‘s) digitaal aan via ruinebrederode@gmail.com (dit mailadres is alleen voor aanleveren van de foto’s!). Vermeld daarbij wie op de foto staan, in welk jaar, eventueel met datum, deze is genomen en de naam van de fotograaf, indien bekend.


Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden.
Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Het eerstvolgende weekend Ruïne Bewoond is op 10 en 11 augustus 2019. Op de Kalender 2019 staan de overige data vermeld.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. De eerstvolgende keer dat de valkenier er is, is op zondag 29 september 2019 van 13.00 tot 16.00 uur. Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis).

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.
(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
De eerstvolgende workshop is o.v. op 18 augustus 2019. Hou deze website en social media in de gaten voor de definitieve datum en aanmelden.


Theater Nomade – Willem van Oranje

Theatervoorstellingen op 3 t/m 7 september 2019 om 20.30 uur.

Het waren ooit vrienden en pages aan het hof van Keizer Karel V in Brussel: de verre neven Willem van Oranje en Hendrik II (Grote Geus) van Brederode. Maar nadat Willem geweigerd had troepen te leveren aan Hendrik tijdens de opstand tegen de Spanjaarden schrapte ‘onze’ Hendrik de Prins van Oranje uit zijn testament. Waarna een rechtszaak tussen de Oranjes en de Brederodes begon die anderhalve eeuw zou duren.

Maar dat was het verleden en nu gaat het dan toch gebeuren: Willem van Oranje op het stamslot van de Brederodes! Met zijn bijzondere locatievoorstellingen bouwde Theater Nomade een grote reputatie op. Twee jaar achtereen bespeelde deze groep het IJmuidense Forteiland. Nu keert Nomade terug naar de Ruïne van Brederode. Het stuk is er dan ook naar. Theatermaker Ab Gietelink voert met zijn groep het leven van Willem van Oranje ten tonele. Dat leent zich prima voor een historisch spektakelstuk. Vanaf een tribune op de binnenplaats ziet u alle dramatische gebeurtenissen uit Willem’s leven voorbij trekken: vanaf de Hollandse opstand, het Beleg van Haarlem en de abdicatie van Keizer Karel V (1555) tot aan de moord op het Prinsenhof (1584).

Voor meer informatie zie de website van Theater Nomade. Voor het bestellen van kaarten zie de website van Stadsschouwburg Velsen. En bekijk de trailer.

Om alvast in de stemming te komen is op dit moment een kleine tentoonstelling te zien over Willem van Oranje in een van de voorraadkamers van de Ruïne.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Bijna iedere zaterdag en zondag is om 14.00 uur een rondleiding. Check voor data de Kalender 2019.

Tevens worden er regelmatig kinderrondleidingen voor kinderen van ca. 4-12 jaar gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 28 juli 2019 om 14.00 uur.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige Activiteiten & Evenementen

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met
informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival, privé-feestje of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (maandag t/m zaterdag tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef