Activiteiten

Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

De Ruïne van Brederode is een van de eerste rijksmonumenten van Nederland. Het was ooit het kasteel van de machtige familie Brederode en werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind! Wilt u dit met eigen ogen zien en alles horen over de Heren van Brederode en het kasteel? Dat kan, onze gidsen leiden u graag rond. De eerstvolgende rondleidingen zijn op 22 april 2018  om 13.00 en 15.00 uur.
Voor kinderen tot ongeveer 12 jaar is er op 29 april 2018 een speciale rondleiding om 14.00 uur.
Duur ca. 1 uur.

Ook op andere dagen zijn vaak gidsen aanwezig om u van alles te vertellen over de ruïne en rond te leiden.

Prijzen
Voor de rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Voor een rondleiding wordt per benodigde rondleider € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.


Koffieconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Tijdens het seizoen wordt elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) in de donjon of, bij mooi weer, in de binnentuin een koffieconcert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 10,-; kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-; incl. een kopje koffie, thee of limonade.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via hoenu.nl regio Haarlem.

Op zondag 6 mei 2018: volksmuziek van Tamarix met een muzikale rondreis door Europa. 

Het verdere speelschema voor de koffieconcerten 2018 kunt u vinden op de Kalender 2018.


Historische Evenementen

Pinksteren: Stamboomweekend met Willem van Brederode en de Dag van het Kasteel

Op 1e en 2e Pinksterdag, 20 en 21 mei 2018, wordt het stamboomweekend gehouden. Willem van Brederode, die het kasteel heeft laten bouwen, wil graag kennis maken met al zijn familie, ook van de vrouwelijke lijn. En zelfs de bastaarden zijn van harte welkom. Dus zoek samen met Rob Hubert van www.huisbrederode.nl uit of je afstamt van de machtige heren van Brederode!

Op 2e Pinksterdag, doet de Ruïne van Brederode ook mee met de Dag van het Kasteel 2018! Dit jaar is het thema ‘Verborgen Verhalen Verteld’. Alle kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Ook de ruïne heeft een aantal van deze verhalen. Benieuwd welke dat zijn? Kom dan 2e Pinksterdag naar de ruïne en luister naar de minder bekende kanten van Kasteel Brederode.

Prijs op beide dagen: € 5,-. Kinderen t/m 3 jaar gratis.

Andere historische evenementen staan vermeld in de Kalender 2018.


Roofvogels op de Ruïne van Brederode

Een aantal keren per jaar zal valkenier Martin op de ruïne aanwezig zijn met zijn roofvogels. De eerstvolgende keer is op zondag 10 juni 2018 van 14.00-16.00 uur. Zie de Kalender 2018 voor de andere data dit jaar.
Prijs, incl. entree voor de ruïne, is € 5,-. Kinderen 4-11 jaar € 3,-. Kinderen t/m 3 jaar gratis.

Kinderuilenworkshop
Speciaal voor kinderen worden uilenworkshops gegeven. Tijdens deze workshops komen kinderen onder deskundige begeleiding in direct contact met de uilen. Ook wordt hen geleerd wat de leefwijze is van deze mooie roofvogels. Een leuke leerzame middag, alleen geschikt voor kinderen. Tarief: € 10,-. Vooraf inschrijven via www.hoenu.nl, regio Haarlem is binnenkort mogelijk. Ouders zijn uiteraard ook welkom en kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal entreetarief, de ruïne bekijken. De eerstvolgende workshop is op zondag 6 mei 2018 van 14.00-16.00 uur. Overige data staan op de Kalender 2018.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven. En de tentoonstelling zal in seizoen 2018 uitgebreid worden met een paar extra martelwerktuigen, o.a. een echte schandpaal.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Educatieproject

Op de Ruïne van Brederode wordt een educatieproject gedraaid. Dit is geen activiteit van Heerlijkheid Brederode zelf, maar van de stichting Openbaar Onderwijs.
Natuurlijk kunnen wij voor uw school wel een rondleiding of andere activiteit organiseren. Neemt u hiervoor contact met ons op via info@ruinevanbrederode.nl.


Overige activiteiten

Evenementenlocatie
De ruïne, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Wij hebben twee kinderpartijen opgezet lees meer…
Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met de beheerder van Stichting Heerlijkheid Brederode, Rob Kortekaas, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92

*Duimschroef