Activiteiten

Historische Evenementen

Tijdens het openingsseizoen worden diverse (historische) evenementen georganiseerd, zoals het Riddertoernooi, de Dag van het Kasteel, het Gouden Eeuw Feest, de Archeologiedagen en Halloween.

Met meteen al in het eerste weekend van het seizoen:
Het Stamboomweekend op 2 en 3 maart 2019, met op zaterdag de officiële opening van seizoen 2019 door burgemeester Frank Dales. Behalve een aantal ridders, waaronder de onfortuinlijke ridder Jan, en hun gevolg zullen ook andere historische Brederodes dit weekend aanwezig zijn in en bij de ruïne. Zoals Willem van Brederode, die het kasteel heeft laten bouwen, Hendrik II de Grote Geus en de machtigste heer van Brederode: Johan Wolfert. Yolande van Lalaing, de laatste bewoonster van het kasteel, komt samen met haar zoon Walraven II. Ook zullen Willems kleindochter Catharina en Brechta van Rolland, getrouwd met een bastaard-Brederode, aanwezig zijn. Zij vertellen wie hun verre vorstelijke nazaten zijn.
U kunt vragen stellen aan Rob Hubert van www.huisbrederode.nl over de stamboom van de familie Brederode en wie weet stamt ook u van hen af! En voor kinderen is er een leuke vleermuizenspeurtocht: hoeveel ‘vleermuizen’ tel jij en waar hebben ze overwinterd?
Entree: € 5,-, kinderen 0-3 jaar gratis.


Concerten

Regelmatig worden tijdens het openingsseizoen concerten gegeven buiten in de tuin of, bij slecht weer, in de sfeervolle donjon bij het knapperend haardvuur.

Iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei en augustus, vinden de zondagconcerten plaats. Let op, dit jaar zijn de tijden gewijzigd: van 11.00-12.00 uur. Entree € 5,-, kinderen 0-3 jaar gratis. Na afloop gaat de hoed rond voor de artiest(en). Zeker zijn van een plek? Reserveer nu alvast kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Op 3 maart 2019 tijdens het stamboomweekend het eerste zondagconcert met een optreden van Altegaer. De toegangsprijs is inclusief de activiteiten die dag van het Stamboomweekend.
Zomaar tezamen gekomen als een allegaartje, daaraan ontleent deze groep zijn naam.
De groep bestaat uit:
Marita Kruijswijk en Marian Nesse (accordeon, bas en zang)
Narda Kaandorp (harp, accordeon en zang)
Louis Stortelder (dans en zang)
Hanneke Koek (viool, bas en zang)
Frank Edam (gitaar, accordeon, dans en zang)

In hun programma “Een wereld van Weleer, Wijn, Wind en Water” begint Altegaer bij het allereerste begin van de opgeschreven muziek en maakt vervolgens een reis door de Middeleeuwen, Renaissance en de Gouden Eeuw naar onze tijd. Een reis die ook nog eens begint in onze Lage Landen, maar uiteindelijk ook de hele wereld over zal gaan….. Een muzikale stamboom!


Kaarslichtlezingen

Terug van weggeweest: de kaarslichtlezingen in de torenkamer beneden in de donjon.

Op donderdagavond 14 maart 2019 vertelt Carla van den Berg over het bewogen leven van Yolande van Lalaing (ca. 1422 -1497). Yolande was de echtgenote van Reinoud II van Brederode. Na de dood van haar man werd ze verbannen van kasteel Batestein in Vianen, de residentie in die tijd van de Brederodes, en ging wonen in het weer half-opgebouwde kasteel Brederode en werd de laatste bewoonster.

De lezing is van 19.30 tot ca. 22.00 uur met een pauze er tussen. De deur is open vanaf 19.00 uur.
Entree: € 7,50 p.p. Zeker zijn van een plek? Reserveer alvast kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.


Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden in 2019 aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat werkzaamheden. Op de Kalender 2019 staan de data vermeld.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

Ook in het komende seizoen 2019 is in de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de geschiedenis en de architectuur van kasteel Brederode,  gaat de ruïne meer leven. Ook in het nieuwe seizoen, vanaf 1 maart 2019, zullen weer wekelijks rondleiders aanwezig zijn. Zie voor data en tijdstippen de Kalender 2019.

Tevens wordt er maandelijks een kinderrondleiding gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 31 maart 2019 om 14.00 uur. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Overige Activiteiten

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef