Activiteiten

Orcs op de Ruïne van Brederode

In het weekend van 6 en 7 april 2019 vindt het LARP-evenement ‘Orcenslacht: de strijd tussen mens en beest’ plaats. Geïnspireerd op verhalen van Tolkien zal de Ruïne van Brederode veranderen in een schouwspel van mytische verhalen. De strijd tussen de fictieve familie Brederode uit Midden-Aarde en gezworen vijand de Orcs zal tot leven komen.  Zo dichtbij zullen deze verhalen normaal gesproken niet kunen komen, maar pas wel op… de Orcs zijn gevaarlijk!

Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur. Entree: € 5,-

NB Dit evenement is minder geschikt voor kleine kinderen. Leeftijdadvies: vanaf ca. 9 jaar.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Wekelijks zijn de rondleiders aanwezig. Zie voor data en tijdstippen de Kalender 2019.

Tevens wordt er maandelijks een kinderrondleiding gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 31 maart 2019 om 14.00 uur. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Historische Evenementen

Het eerste evenement van seizoen 2019 – het Stamboomweekend met historische Brederodes, stamboomonderzoek door Rob Hubert, de roofvogels van valkenier Martin en muziek van Altegaer, Yolanthe Cornelisse en Trawanten van Banjaert – was, ondanks het niet zo fraaie weer, een succes en trok veel belangstelling. Tijdens het openingsseizoen worden nog meer diverse (historische) evenementen georganiseerd, zoals het Riddertoernooi, de Dag van het Kasteel, Brederodes Gouden Eeuw, de Archeologiedagen en Halloween.

Op 29 en 30 juni 2019 wordt weer het Riddertoernooi Brederode gehouden bij de Ruïne en op het weiland ernaast. Een echt toernooi met medewerking van diverse re-enactmentgroepen, waarbij deelnemers uit Nederland en daarbuiten strijden om de punten. De onderdelen zijn, o.a. zwaardvechten en behendigheidsproeven. Maar het meest spectaculair wordt het steekspel of jousting: in harnas gestoken ridders die elkaar met een lans van hun paard proberen te steken. Verder zijn er wapendemonstraties en middeleeuwse ambachten.
Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 7,50 (kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis).

Dringend verzoek aan de bezoekers om met het OV te komen. De NS-stations Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord liggen dichtbij. Op zaterdag rijdt ook de buurtbus 481, halte Anna van Saksenlaan. Woon je dichtbij? Kom dan lopend of met de fiets.


Concerten

Regelmatig worden tijdens het openingsseizoen concerten gegeven buiten in de tuin of, bij slecht weer, in de sfeervolle donjon bij het knapperend haardvuur.

Iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei en augustus, vinden de zondagconcerten plaats. Let op, dit jaar zijn de tijden gewijzigd: van 11.00-12.00 uur. Entree € 5,-, kinderen 0-3 jaar gratis. Na afloop gaat de hoed rond voor de artiest(en). Zeker zijn van een plek? Reserveer nu alvast kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Het eerst volgende zondagconcert is op 7 april 2019: Nigun met klezmermuziek. De naam ‘Nigun’ is Hebreeuws voor melodie of gebed. De Klezmermuziek die Nigun speelt is Joodse muziek die ontstaan is in Oost-Europa. Door de diaspora kwamen veel Joden daar wonen. De Joodse muziek vermengde zich met de plaatselijke muziek met als resultaat een muziekgenre dat o.a. Roemeense, Russische, Bulgaarse en Joods religieuze invloeden heeft. Naast de Klezmermuziek heeft Nigun het repertoire aangevuld met Jiddische en Hebreeuwse liederen en liederen in het Ladino, de taal van de Spaanse Joden.
Nigun bestaat uit:
– Michel Abspoel, klarinet
– Adriaan Baan, viool
– Joke van Egdom, zang
– Myrte Geerlof, accordeon
– Ria van der Kooij, gitaar
– Gerard Pronk, contrabas
– Leo Verschuren, slagwerk
Zie ook hun website.

 

Op zaterdag 24 augustus 2019 een Spaans Gypsy Zomerconcert door Mónica Coronado & Manito. De afgelopen jaren traden zij al eerder succesvol op bij de Ruïne van Brederode met zowel bestaand als eigen werk. Puur, vol overtuiging en emotie.

De uit Barcelona afkomstige Mónica Coronado zingt met heldere stem haar verhalen die ze verzameld en beleefd heeft in haar zwervend bestaan als muzikant. Bij sommige nummers speelt ze ook gitaar. In haar liederen worden onderwerpen als liefde, strijd, maar ook onbegrip in een warme deken gewikkeld.

De Gypsy Flamencogitarist Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Het vurige spel van hem is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Hij speelt ook andere snaarinstrumenten, waaronder de láud (Spaanse luit).

Aanvang: 20.30 uur. Entree: € 12,50 (graag cash betalen). Reserveren via info@manito.biz of telefonisch 06 23259107.


Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden. Op de Kalender 2019 staan de data vermeld.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. Hou deze website in de gaten voor de data. Entree: € 5,- (kinderen 4 t/m 11 jaar € 3,-; kinderen t/m 3 jaar gratis), inclusief entree ruïne.

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.
(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
De datum voor eerstvolgende uilenworkshop wordt binnenkort bekend. Reserveren voor uilenworkshop verplicht. Dit kan t/m uiterlijk een dag van te voren via www.hoenu.nl regio Haarlem.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige Activiteiten

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef