Activiteiten


Historische Evenementen

Op 30 juni en 1 juli 2018 vindt het eerste Riddertoernooi Brederode plaats. Een echt toernooi met medewerking van diverse re-enactmentgroepen, waarbij de deelnemers uit Nederland en daarbuiten strijden om punten. De onderdelen zijn o.a. zwaardvechtwedstrijden en behendigheidsproeven. Maar het meest spectaculair wordt toch wel het steekspel: in harnas gestoken ridders die elkaar met een lans van hun paard proberen te steken. Verder zullen er ook wapendemonstraties zijn en middeleeuwse ambachten worden getoond. Op de Ruïne ontvangt Jolande de Lalaing bezoekers in haar torenkamer. Zij was de laatste bewoonster van het kasteel. Aagje de Vertelster vertelt het verhaal van de ongeslagen toernooiridder Jacques de Lalaing, de broer van vrouwe Jolande.

Het programma*:

DatumTijdActiviteit
za / zo11.00Opening & Ridders te Paard, proeven van bekwaamheid
11.30Aagje de Vertelster op de Ruïne: 'De ongeslagen toernooiridder'
12.00Zwaardvechten in de Arena
12.30Aagje de Vertelster op de Ruïne: 'De ongeslagen toernooiridder'
13.00Jousting (steekspel te paard) op het toernooiveld en zwaardvechten in de arena
13.30Aagje de Vertelster op de Ruïne: 'De ongeslagen toernooiridder'
14.00Jousting (steekspel te paard) op het toernooiveld en zwaardvechten in de arena
14.30Aagje de Vertelster op de Ruïne: 'De ongeslagen toernooiridder'
15.30Aagje de Vertelster op de Ruïne: 'De ongeslagen toernooiridder'
16.00Melee (Ridders te paard) op toernooiveld / zwaardvechten in de arena
12.00-16.00Ruïne: maak kennis met Jolande de Lalaing in haar torenkamer op het kasteel
zo extra15.00Finale Zwaardvechten
16.00Finale Jousting (steekspel te paard)

Beide dagen open van 11.00-17.00 uur. Entree: € 6,-, kinderen 4 t/m 11 jaar € 4,-, kinderen t/m 3 jaar gratis.

Een dringend verzoek aan de bezoekers om lopend, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. De NS-stations Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord liggen dichtbij. Op zaterdag rijdt ook de buurtbus 481, halte Anna van Saksenlaan.

*Programma kan enigszins afwijken op de dagen zelf.

 

Op vrijdagavond 24 en zaterdag 25 augustus De Gouden Eeuw van Brederode. Met in de hoofdrol de rijkste en machtigste Brederode: Johan Wolvert en zijn vrouw Anna Johanna van Nassau Siegen. Johan Wolfert is in de 17e eeuw opperbevelhebber van het Staatse leger en de zwager van stadhouder Frederik Hendrik. Hij heeft tijdens de Tachtigjarige oorlog een groot aandeel gehad in de verovering van een aantal steden op de Spanjaarden, waaronder ‘s Hertogenbosch, waar hij tussen 1630 en 1655 gouverneur was. Het grondbezit Kasteel Brederode gaf hem toegang tot het Ridderschap van Holland en hij kreeg daarmee een stem in de Staten, de regering van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

M.m.v. leden van de Velsense muziektheatergroep Plug In.

Entree: € 6,- (kinderen 4 t/m 11 jaar € 4,-, kinderen t/m 3 jaar gratis)


Kennemer Verhalenfestival

Het is inmiddels een traditie op de Ruïne van Brederode: het Kennemer Verhalenfestival! Met op 7 juli 2018 een sfeervolle avond van 20.00 tot 21.30 uur met twee verhalen en muzikale intermezzo’s door harpiste Yolanthe Cornelisse:

Koning van Kennemerland door Kitty Hieltjes
Verhaal gebaseerd op waargebeurde historische feiten en personen ten tijde van Het Beleg van Haarlem in 1572 over ridder Hans Zonderland.

Dijkeinde 1916 door Piet Paree en Frank Edam
Muzikale vertelvoorstelling, gebaseerd op de ‘vergeten’ watersnood in Waterland in 1916. Hoe de boerderij van opa totaal ingesloten raakte door het water.

 

En op 8 juli 2018 een gezellige zondagmiddag voor het hele gezin om 14.00 uur en een herhaling om 15.30 uur:

Harpspel door Yolanthe Cornelisse
–  Voorstelling Otto Ongezien door Janna Handgraaf en Iris Stam.
Interactief muzikaal verhaal voor kinderen door Yolanthe Cornelisse.

 

 

 

 

 

Entree op zaterdag € 10,- en op zondag € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via www.hoenu.nl regio Haarlem.


Zondagconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Tijdens het seizoen wordt elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) in de tuin of, bij slecht weer, binnen in de donjon een concert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 10,-; kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via hoenu.nl regio Haarlem.

Dark Rosie

Op zondag 1 juli 2018 is de Noord-Hollandse groep Dark Rosie te gast.

Met liedjes uit eigen koker geven de muzikanten u een kijkje in hun avontuurlijke muzikantenziel. De groep speelt in galakleding zoals het bij zo’n prachtig kasteel hoort.

In haar tuinhuis aan de Bakkumse kust creëert Dark Rosie bijzondere akoestische muziek met accordeon, meerstemmige zang, mandoline, Japanse andes, gitaar, lapsteel en contrabas. Muziek met een klassieke opmaat, in een Cubaanse cadans, voerend via de Americana naar Edith Piaf… en met een knipoog naar Astor Piazolla, de man van de Argentijnse tango.
Met speelse liedjes laten de doorknede muzikanten het publiek snotteren, giebelen en genieten. Zie ook hun website en filmpje op  youtube. (Foto: Erna Faust).

Entree is incl. toegang tot het Riddertoernooi Brederode. In verband met de verwachte drukte vanwege het Riddertoernooi het dringende verzoek om lopend, met de fiets of het OV (NS-stations Santpoort-Zuid of Santpoort-Noord) te komen.

Het verdere speelschema voor de zondagconcerten 2018 kunt u vinden op de Kalender 2018.


Roofvogels op de Ruïne van Brederode

Een aantal keren dit jaar is valkenier Martin van birdlive.nl op de ruïne aanwezig met zijn roofvogels. Meer informatie over data en tijden volgt nog.
Entree: geldende entreeprijs. Geen extra kosten.

Kinderuilenworkshop
Speciaal voor kinderen worden uilenworkshops gegeven. Tijdens deze workshops komen kinderen onder deskundige begeleiding van valkenier Martin in direct contact met de uilen. Ook wordt hen geleerd wat de leefwijze is van deze mooie roofvogels. Een leuke leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tarief: € 10,-. Vooraf inschrijven via www.hoenu.nl, regio Haarlem. (Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal entreetarief, de ruïne bekijken. De eerstvolgende workshop is op zaterdag 7 juli 2018 van 14.00-16.00 uur. Overige data staan op de Kalender 2018.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

De Ruïne van Brederode is een van de eerste rijksmonumenten van Nederland. Het was ooit het kasteel van de machtige familie Brederode en werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind! Wilt u dit met eigen ogen zien en alles horen over de Heren van Brederode en het kasteel? Dat kan, onze gidsen leiden u graag rond. De eerstvolgende rondleidingen zijn op zondag 24 juni 2018 om 13.00 en 15.00 uur. Duur ca. 1 uur. Entree: € 5,-.

Ook op 24 juni is een speciale rondleiding voor kinderen. Ga met Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder mee en bezoek het kasteel. De verkleedkleren hangen al klaar. En (groot)ouders mogen ook mee. Tijdstip: 14.00 uur, duur ca. 1 uur. Entree: € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis. Inmiddels zit deze rondleiding vol. Kijk op  www.hoenu.nl regio Haarlem voor eventuele afmeldingen.

Ook op andere dagen zijn vaak gidsen aanwezig om u van alles te vertellen over de ruïne en rond te leiden.

Prijzen
Voor de rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Voor een rondleiding wordt per benodigde rondleider € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige activiteiten

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1236) en zijn zoon Willem I (1236-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Evenementenlocatie
De ruïne, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. lees meer…
Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Activiteiten voor scholen.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met de beheerder van Stichting Heerlijkheid Brederode, Rob Kortekaas, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92

*Duimschroef