Evenementen

Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden.
Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Het eerstvolgende weekend Ruïne Bewoond is op 25 en 26 mei 2019. Op de Kalender 2019 staan de overige data vermeld.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Bijna iedere zaterdag en zondag is om 14.00 uur een rondleiding. Check voor data de Kalender 2019.

Tevens wordt er maandelijks een kinderrondleiding voor kinderen van ca. 4-12 jaar gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 26 mei 2019.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Speciale Kinderboek Rondleiding

Sinds 2017 is Angelique, samen met Rob Kortekaas, beheerder van de Ruïne van Brederode. De ruïne was ooit een groot kasteel, waar de rijke en machtige Heren van Brederode woonden. Inmiddels weet zij over elke Heer van Brederode – het zijn er maar liefst 18 – wel een interessant verhaal. Daarover is ze een kinderboek aan het schrijven. Laat je door Angelique rondleiden en luister op een mooie plek naar een hoofdstuk dat ze net geschreven heeft.

De eerstvolgende keren zijn 26 mei, 23 juni en 7 juli van 15.00 tot 16.00 uur. Voor deze data kan je al reserveren, zie www.hoenu.nl regio Haarlem.
Deelname € 5,- p.p. inclusief entree Ruïne. Voor kinderen van ca. 8-14 jaar.


Fantasy Day Brederode

Op 1e Pinksterdag, zondag 9 juni 2019, wordt een Fantasy Day gehouden op de Ruïne van Brederode. Voor iedereen die van Fantasy en ruïnes houdt! Laat je zien of kom kijken en genieten van alle creativiteit die Fantasy biedt! Het nieuwe Fantasy-boek ‘Dansen tot de zon komt’ van Marieke Frankema wordt gepresenteerd om 14.00 uur. Haar boek is de aanleiding om iedereen die fan is van Fantasy op te roepen naar de ruïne te komen. Ben je een Fantasy-personage? Laat je fotograferen in kostuum op deze prachtige historische locatie. Vertel over je kostuum en wie je verbeeldt op onze catwalk. Er zijn ook diverse activiteiten. Er wordt voorgelezen op bijzondere plekken in de ruïne: uit het nieuwe boek van Marieke voor young adults en het boek van Angelique Schipper, medebeheerder van de ruïne, over de Vloek van de Ruïne van Brederode voor kinderen tot ca. 14 jaar. Daniëlle Pasma vertelt over haar boek voor volwassenen dat bijna gereed is: ‘Rode Draden’, het vervolg op ‘Rode Handen’. Er zijn workshops fotografie, dans en schrijven. En natuurlijk is er ook muziek en verkoop van boeken/tekeningen op de plek van de oude ridderzaal. Verder: ‘Raad de Mystery Fantasy Guest’, waarmee een oorkonde verdiend kan worden.
Noteer de datum! Nogmaal: voor iedereen die van Fantasy en ruïnes houdt. Voor jong en oud!


Dag van het Kasteel

Op 2e Pinksterdag, 10 juni 2019 is de landelijke Dag van het Kasteel. Het thema dit jaar is ‘Over de grens’. Aandacht voor de Europese vorstenhuizen in relatie tot de Brederodes. Rob Hubert van www.huisbrederode.nl vertelt u er meer over deze dag.
De van oorsprong Franse Yolande de Lalaing, de laatste bewoonster van kasteel Brederode, zal er zijn. Evenals haar broer Jacques, de ongeslagen toernooiridder. Verder verhalen over de diverse bedevaarten die de Brederodes hebben gedaan en niet altijd hebben overleefd. Aan de jonge bezoekers wordt het verhaal van Karolus uit het verre Kaboutestan verteld: wie zou hij verslagen hebben tijdens een toernooi?

Toegang € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis).


Riddertoernooi Brederode

Op 29 en 30 juni 2019 wordt weer het Riddertoernooi Brederode gehouden bij de Ruïne en op het weiland ernaast.

Een echt toernooi met medewerking van diverse re-enactmentgroepen, waarbij deelnemers uit Nederland en daarbuiten strijden om de punten. De onderdelen zijn, o.a. zwaardvechten en behendigheidsproeven. Maar het meest spectaculair wordt het steekspel of jousting: in harnas gestoken ridders die elkaar met een lans van hun paard proberen te steken. Verder zijn er wapendemonstraties en middeleeuwse ambachten.
Beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 7,50 (kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-, kinderen t/m 3 jaar gratis).

Dringend verzoek aan de bezoekers om met het OV te komen. De NS-stations Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord liggen dichtbij. Op zaterdag rijdt ook de buurtbus 481, halte Anna van Saksenlaan. Woon je dichtbij? Kom dan lopend of met de fiets.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. De eerstvolgende keer dat de valkenier er is, is op zondag 14 juli 2019 van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk op de Kalender 2019 voor de andere data dit jaar. Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis).

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.
(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
De eerstvolgende uilenworkshop is o.v. op 23 juni 2019. Binnenkort wordt bekend gemaakt hoe te reserveren.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Brederodes Gouden Eeuw

Op 24 en 25 augustus 2019 wordt het 10-daagse huwelijksfeest van Johan Wolfert van Brederode en zijn 2e vrouw Louise van Solms-Braunfels nog eens dunnetjes overgedaan. En iedereen is uitgenodigd, dus zet alvast in je agenda.
Meer informatie over tijd en entree volgt nog.


Overige Activiteiten & Evenementen

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met
informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef