Activiteiten

Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

De Ruïne van Brederode is een van de eerste rijksmonumenten en de grootste ruïne bovengronds in Nederland die men kan bezichtigen. Het was ooit het kasteel van de machtige familie Brederode en werd meerdere keren verwoest. Het sterkste gedeelte van het kasteel, de donjon, staat nog fier overeind! Wilt u dit met eigen ogen zien en alles horen over de Heerlijkheid Brederode en het kasteel? Op 30 september om 13.00 uur is de eerstvolgende geplande rondleiding. Maar ook op andere dagen kunnen rondleiders aanwezig zijn.

Op 30 september 2018 om 14.00 uur is ook een speciale rondleiding voor kinderen. Ga met Aagje de Vertelster mee en bezoek het kasteel. Daarna lekker spelen met de jonkvrouw/-heer barbies. Of laat kasteel Brederode herrijzen met de aanwezige blokken. De verkleedkleren hangen al klaar. En (groot)ouders mogen ook mee.
Zeker zijn van een plek? Reserveer dan kaarten via www.hoenu.nl, regio Haarlem (duurt soms een tijdje voordat de bevestiging komt).

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.


Roofvogels op de Ruïne van Brederode

Kinderuilenworkshop
Speciaal voor kinderen wordt op zaterdag 6 oktober 2018 van 14.00 tot 16.00 uur een extra uilenworkshop gegeven. Tijdens deze workshop komen kinderen onder deskundige begeleiding van valkenier Martin van birdlive.nl  in direct contact met de uilen. Ook wordt hen geleerd wat de leefwijze is van deze mooie roofvogels. Een leuke leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze alleen of met andere kinderen, bv broertje of zusje of vriendje, aanwezig kunnen zijn.

Tarief: € 10,-. Graag vooraf inschrijven via www.hoenu.nl, regio Haarlem (duurt soms een tijdje voordat de bevestiging komt). Dit kan tot en met een dag van te voren. Maar wees er snel bij, want vol is vol!
Let op! (Groot)ouders zijn er het grootste deel van de tijd niet bij, maar kunnen in de tussentijd wachten en/of een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal entreetarief, de ruïne bekijken.


Zondagconcerten

Contactpersoon Piet Parée, pjm.paree@quicknet.nl

Tijdens het seizoen wordt elke eerste zondag van de maand (behoudens augustus) in de tuin of, bij slecht weer, binnen in de donjon een concert georganiseerd.
Tijd ca. 11:30 – 13:00 uur
Entree € 10,-; kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,-.
Wilt u zeker zijn van een plek? Reserveer via hoenu.nl regio Haarlem (duurt soms een tijdje voor de bevestiging komt).

Op zondag 7 oktober 2018 is Szerelem te gast. Szerelem is een muziekgroep die een breed repertoir heeft opgebouwd met wereldmuziek. Voor dit concert is een keuze gemaakt voor Oost-Europese muziek met het accent op Roma repertoir (zigeunerliederen).

Op het programma staan instrumentale stukken, waaronder Hongaarse verbunk en czardas en ook een aantal liederen uit o.a. Tjechië en Roemenië. Melancholisch en vurig, romantisch en dromerig, opzwepend en vrolijk. Het zit er allemaal in.

Szerelem bestaat uit:
Nora Farkas, viool
Wim van Hattem, piano
Wim de Goede, contrabas en zang
Pit Hermans, sandouri (Griekse cymbaal)
Hetty Kienhuis, gitaar en zang.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.
Wij adviseren ouders onze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Halloween, slotavond seizoen 2018

Wie durft op de laatste avond van oktober de ruïne te bezoeken? Let wel, het is dan de 31e en dus Halloween! Wie en wat loopt er dan nog meer rond…?

Overdag versieren schoolkinderen uit de buurt de ruïne en brengen deze, samen met de vrijwilligers en beheerders, in Halloween sferen. Van 19.00 tot 21.00 uur kan iedereen het resultaat bewonderen en lekker griezelen. Daarna wordt de ruïne officieel overgedragen aan de vleermuizen voor hun winterslaap tot maart 2019.
M.m.v. Mr Trancetive https://soundcloud.com/mr_trancetive

Entree €3,-, kinderen t/m 3 jaar gratis.


Overige activiteiten

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1236) en zijn zoon Willem I (1236-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Evenementenlocatie
De ruïne, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de donjon, zijn schitterende plekken om een optreden, festival of andere evenementen te organiseren.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.
Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92

*Duimschroef