Compagnie van Brederode


Wij zijn de Compagnie van Brederode, een groep huurlingenSchermafbeelding 2016-05-25 om 17.36.48 uit de woelige 15e eeuw.

Samen met u willen we teruggaan in de tijd, en daarbij aan u laten zien wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven. Hierbij proberen wij zo authentiek mogelijk te zijn. Het vergt dan ook veel onderzoek. Met alle opgedane kennis proberen wij het beeld van ons kampement en de kleding van de mensen zo goed mogelijk neer te zetten.

Hierboven het wapenschild, dat door de familie van Brederode werd gebruikt.
Soldaten tonen hun wapens en de kokkin haar pannen en potten. De tingieter laat zijn kunsten zien en een troubadour speelt zijn muziek. Onder het genot van een beker bier of honingwijn eten we van het klaargemaakte voedsel. Onze vereniging re-enact (beeldt uit en speelt na) de periode tussen 1450 en 1473. In deze periode waren de ‘Hoekse en Kabeljauwse twisten’ in hevige gang. Deze houden pas op aan het einde van de ‘Jonker Fransenoorlog’ in 1490.
Schermafbeelding 2016-05-25 om 17.41.06
 De Compagnie van Brederode, is een Noord-Hollandse vereniging, die landelijk actief is. Onze leden komen dan ook uit het hele land. We zijn sinds de oprichting in september 1999 bezig om een legerkamp anno 1450-1482 neer te zetten. U kunt ons regelmatig vinden bij de Ruïne van Brederode, andere kastelen en steden met een eeuwfeest of met gildefeesten. Graag doen we mee met het naspelen van een van de vele veldslagen uit de middeleeuwen. Dat doen we niet alleen, maar juist graag mét andere verenigingen.
Door middel van zo’n veldslag of een riddertoernooi laten wij u zien wat onze mannen kunnen en wat ze tijdens een veldslag aan hebben en gebruiken.
Tingieter
Misschien wilt u onze Compagnie van Brederode inhuren. In overleg kunnen wij misschien iets betekenen voor uw middeleeuwse feest. U kunt hierbij denken aan een marktplein, waar wij ons kampement dan neerzetten en u de tijd van de 15e eeuw kunnen laten zien.
Op aanvraag komen we ook langs bij scholen en vertellen de kinderen dan hoe men leefde in de middeleeuwen. Al onze verhalen komen natuurlijk het best tot hun recht met het bekijken en het aanraken van onze uitrusting en kleding. Ook vertellen we de kinderen meer over wat men at en dronk en wat mensen en kinderen elke dag deden. Dus wilt u de middeleeuwen in uw klas (of in de aula), dan komen wij graag langs!
Stuur uw vraag aan Piet Groot, voorzitter:
voorzitter@compagniebrederode.nl
Zie ook de website