Leerlijn Erfgoed

5c89332d-5953-44c0-a0ce-e391074ecfbaVia de leerlijn Erfgoed Velsen maken 3000 kinderen van 13 basisscholen van het Openbaar, Bijzonder en Speciaal Onderwijs in Velsen gedurende hun basisschooljaren kennis met een zevental aansprekende erfgoedinstellingen in de gemeente Velsen. Het betreft een doorlopende Leerlijn van groep 1 t/m 8 waarbij de kinderen elk leerjaar in een bepaalde periode een themakist met materialen in de klas krijgen en aansluitend een bezoek brengen aan museum of erfgoedinstelling

De thema’s zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de reguliere lesstof.

 Voor groep 1/2 is dat het thema ‘Sprookjes’  (‘Ridders en kastelen’) in samenwerking met de Ruïne van Brederode; de kinderen krijgen een themakist in de klas in de vorm van een ‘Ridderzaal’/poppenhuis met meubilair, veel verkleedkleren, middeleeuwse spellen, puzzels en prentenboeken. Aansluitend is er een verhalende rondleiding op de Ruïne van Brederode.

488b2ddd-9b41-47fb-9d05-724c85c1fb9f

Voor groep 6 is het thema ‘Leven in de Middeleeuwen’ in samenwerking met de Ruïne van Brederode en re-enactmentgroep De Compagnie van Brederode.

Aan het eind van het schooljaar worden alle groepen 6 voor een dagdeel uitgenodigd op de Ruïne en krijgen een zevental workshops aangeboden door de Compagnie van Brederode, die daar zijn ‘kampement’ opslaat: touwslaan, kruidenleer, stokvechten, boogschieten, eten in de Middeleeuwen, wapenleer en verdediging.

Ook andere scholen zijn van harte welkom. Zo komen binnenkort groep 4, 5 en zes van een school uit Overveen op bezoek. Wij kunnen de rondleiding op het niveau van de klas aanpassen. Voorgaande jaren hebben wij het ook een aantal keer gedaan voor leerlingen van de middelbare school. Desgewenst kan er een bepaald thema centraal staan bijv. het feodale systeem. De Ruïne van Brederode is een uitstekende “kapstok” voor wat onderwijs betreft. Voor informatie en contact bel 06 124 12 092, mail info@heerlijkheid-brederode.nl of bezoek ons op de Ruïne tijdens de openingsuren.

Artikel uit de IJmuidense Courant, De belangrijkste man van de Middeleeuwen.